Tuesday, January 28, 2014

EN LITE TASKIG GREJ FÖR LÄNGE SEDAN

Jag gjorde någonting rätt taskigt för typ åtta år sedan. 
Jag var omkring nitton år och visste att ett par såna där solbrillor skulle jag aldrig ha råd med. I alla fall inte på många år.
Och nu låg dom där, gratis. I en NK-påse kvarglömd på Östermalms tunnelbanestation.
Det hade ju varit ganska enkelt att lämna in dem till spärrvakten, eller till och med till NK som brukar vara rätt petiga med att upphittade varor hamnar rätt. Kvittot var kvar i påsen. Personen som köpt dem hade inte ens hunnit ha dem på sig. Inte hunnit visa någon vilka dyra brillor hen hade råd att köpa.

Det kunde ju ha varit för bra för att vara sant. Att de var fejk alltså, tänkte jag trotts påsen och kvittot. Kvittot sa att de kostade nästan sextusen. Jag vred och vände darrhänt på dem för att titta efter alla små detaljer som brukar finnas på ett äkta par. Och jodå, de fanns där; en miniversion av loggan på kortsidan av pinnarna du har bakom örat och med en liten vit text längst bågen stod det "Made in Italy".
Men vilken typ av människa är man om man lyckas glömma ett par nyinköpta svindyra solbrillor? 
Jag såg framför mig hur jag själv hade suttit och krampaktigt hållit påsen i mitt knä under hela resan hem från affären. Jag försökte intala mig själv att personen helt enkelt inte brydde sig mer än så. Att hen ryckte på axlarna och sa "då köper jag väl ett nytt par helt enkelt" och gick vidare i sin tunga kappa gjord på femhundra minkar. 

Även om jag kanske har möjligheten idag att köpa ett liknande par solbrillor, hade jag nog inte gjort det. Men - det jag verkligen måste ge både den ursprungliga köparen och märket i sig, är att man verkligen får vad man betalat för. Nu har jag haft dessa brillor i över åtta år, och trotts alla gånger jag tappat dem, glömt dem på någon märklig plats hemma hos kompisar eller använt dem oräkneliga gånger, har de inte ens fått en repa. Ingenting är löst, ingenting är böjt. Allt är perfekt intakt. Och det är verkligen mina favoritbrillor. Jag vill inte ha några andra. 
Till den ursprungliga ägaren:
Tack och förlåt.


Detail.
Och så kör vi en dagens outfit på det!