Friday, October 14, 2011

SKRYT

Jag fick nyligen läsa texten som kommer att stå i previewn för de kommande Galago-titlarna om August in June.
Jag blir helt rörd här, det är jättehäftigt att få läsa någon annans text om ens egen serie.
Det här skrev Mats Jonsson på Galago om min bok:


"Det är 90-tal i Stockholm och Alice och August är bästa vänner. De möts genom sina föräldrar, som alla ingår i en krets av Dramatenfolk, tv-profiler och musiker. Under de fina middagarna i Augusts föräldrars Östermalmsvåning och midsommarfesterna i Alices barndomshem bygger de en egen förtrollad värld, där vuxna inte är välkomna och andra barn blir brutalt bortkörda. En värld som bara blir mäktigare av att de inte ses så ofta.


Den gåtfulle, brådmogne August sätter sin prägel på hela Alices uppväxt, men allt får ett abrupt slut när hans familj flyttar till USA och den sårade, desperata Alice gör ett oförlåtligt misstag. Barndomen tar slut, magin förbyts i tonårsuppror, äckel och död. Vänkretsen från midsommarfesterna sprids för vinden, och August in June blir ett bitterljuvt rekviem över en förlorad värld.


I August in June möts för första gången den svenska självbiografiska traditionen och den japanska mangastilen. Resultatet blir en känslig, magisk realism, på samma gång välbekant och fullständigt unik. Aldrig förr har en svensk barndom skildrats på det här sättet."