Wednesday, June 12, 2013

AUGUST IN JUNE-BLOGGEN

Jajamän.

August in June, min kommande självbiografiska serieroman 
har på order av mentor och redaktör fått en egen blogg.
Bloggen kommer att fokusera på arbetet både innan och efter boken släppts.

Följ mig gärna där också ❤


REVIEW ~ DELETER BLACK

DELETER BLACK 
~Teckningstusch
 
 
Deleter är ett japanskt företag som specialiserat sig på produkter för serietecknare,
-både amatörer och professionella.
Det kommer nog inte som någon överraskning att deras teckningstusch är min bästa vän.
Deleter har fattat att tusch/bläck är mer än en svart vätska som går att måla med och har verkligen gått in på detaljer när det gäller variation och önskemål. I japan finns det allt som allt sex olika sorters teckningstusch av det här märket, men här i Sverige får vi nöja oss med tre (vilket räcker gott och väl).
Så,
burkarna som finns att få tag på är no 1, no 2 & no 4.
Alla finns att inhandla på INSPIRA även känt som Screentech.
Man kan dela upp burkarna i fyra olika huvudområden;
*konsistens
*svärta
*sprittålighet
*vattentålighet

Förklaring kommer nedan     

(Observera att när jag skrev no 3 menade jag den tredje burken, alltså no 4, förlåt)
DELETER BLACK No 1
Den första burken riktar sig till "amatörtecknare", vilket inte betyder att man är dålig som tecknare utan snarare att man vill ha ETT tusch som täcker de vanligaste behoven.
Konsistensen på tuschet är normalflytande och gör sig helt okej på svartvita seriesidor och torkar normalsnabbt. Det tål att man tuschat direkt på skissen och sedan suddar bort blyertslinjerna utan att tuschet märkbart försvagas eller smetas ut. Det fungerar på färgseriesidor om det färgläggs med markerpennor eller andra alkoholbaserade färger. Tuschet tål att du av misstag droppar vatten på teckningen, men försöker du färglägga med akvarell smetas det ut.

DELETER BLACK No 2
Denna burk är min personlige favorit som serietecknare.
Tuschets svagheter kompenseras i fördelar. Konsistensen är snabbflytande och det är framtaget för att göra extra fina linjer för tecknare som gör serier i svartvitt. Därför det ultimata tuschet för de som främst gör serier. Fantastiskt för att teckna små detaljer som ögonfransar och hår. Eftersom att tuschet torkar så fort går det bra att göra en överlappningseffekt, alltså skrafferingar och andra tekniker när du behöver göra flera linjer som går över varandra utan att det smetas ut eller att pappret förstörs. Tuschet kräver att du helst använder ljusbord eftersom linjerna försvagas när du suddar på dem (titta längst upp i vänstra hörnet på raden jag suddade). För min del gör det ingenting eftersom jag nästan alltid använder ljusbord eller skissar lite. Enligt burken ska detta tusch inte vara det bästa för alkoholmarkers, men som bilden visar hade jag inget problem med det (?). Akvarell och annan typ av vattenfärg blir katastrof. Håll vatten borta från era original!

DELETER BLACK No 4 (3 på testkartan)   
Detta bläck (just det, för det är inte tusch) är lite mer trögflytande i konsistensen, men inte så det stör teckningsprocessen. Det är specialgjort för akvarell och andra färglagda bilder och blir därför det bästa alternativet för illustratörer. Bläcket har extra svärta och påverkas inte alls av vare sig suddning, alkohol eller vatten. Torkningstiden är normalsnabb som den första burken. Eftersom bläcket är vattentåligt får du rengöra pennan ordentligt efter användning så den inte torkar igen.

Lycka till med tecknandet ~ ❤