Wednesday, May 29, 2013

BÄVERBRAVADER

Jag har räddat en bäver från att drunkna. Japp.

Är inte det tillräckligt weird har jag räddat förmodligen samma bäver (möjligen bäverns sambo) en gång förut för något år sedan.

Hammarby sjöstad ligger vägg i vägg med Nackareservatet. Ni vet, ett sånt där reservar där man inte får ha hundar lösa och på andra sätt skrämma djuren som liksom har sin fristad där.
Och mellan dessa två områden, TYCKTE DÅGON IDIOT ATT DET KÄNDES SOM EN BRA IDE ATT SMÄLLA UPP FYRA VATTENSLUSSAR SOM ÄR OMÖJLIGA ATT TA SIG UPP UR NÄR MAN TRILLAT I.

Bra där.

I ett tidigare inlägg, där titeln lyder "det simmar en älg utanför mitt fönster" var det just detta som hänt. En älg har hamnat i vattenslussen och den enda utvägen var ut till vattnet mellan södermalm och hammarby sjöstad. Den räddades från drunkning genom att skjutas.

Bra där, igen.

För en bäver, som inte kan klättra över höga kanter som älgen, finns endast ett alternativ; drunkning. Jag var ute och nattjoggade när jag sprang in i vad jag trodde var en grävling. Men det var en bäver. Igen. Stor som en mellanschnauzer, på kanten av  den mest hopplösa vattenslussen. Efter mycket velande och några försök från mig att få den att gå i motsatt riktning, hoppade den i. Efter kanske tjugo minuter hade den testat alla möjliga utvägar och började flrmodligen förstå sin situation.
Den tog utan framgång sats mot den raka, höga kanten och skrapade desperat med tasarna mot ytan. Varje gång åkte den tillbaks med ett plums.
Samtidigt hade jag ringt nummerupplysningen för att bli kopplad till polisen. Komiskt nog var det min vän som jobbar där som svarade.
Hos polisen blev jag också kopplad tre gånger innan jag var framme hos deras viltvårdargrupp. Vid det laget verkade bävern trött och paddlade långsamt fram och tillbaks utan att försöka ta sig upp. Viltvårdaren och jag gick och lyste efter bävern med ficklampa och håv. Han hade den nästan vid ett tillfälle men en skrämd bäver i någorlunda livshotande tillstånd kan få en rejäl adrenalinkick. Han bestämde sig för att hämta en ramp som bävern kan klättra upo för. Jag ska klaga. Har man en sluss precis brevid ett naturreservat kan det vara en god ide att i alla fall ha ett ställe där det går att ta sig upp. Misstänker att dagen någon tömmer slussen på vatten, lär den hitta tjugotre bävrar, två älgar, någon skitovanlig exotisk orm, sin farmor och ett dussin igelkottar.

...NUSKAJAGSOVA!!!

Bävermedalj mottages tacksamt.